Portugal har varit värd för 2 stycken stora tävlingar som startade säsongen och det blev en kanonstart för OJK`s förare.

Första deltävlingen i UIM Aquabike European Championship avgjordes 3-5 maj i Penafiel, norra Portugal. Helgen efter 10-12 maj kördes första VM-deltävlingen i UIM aquabike World Championship i Portimao 65 mil söderut, allra längst ner i Portugal.

EM i Penafiel:
Alltid på första tävlingen för säsongen är det nervöst, har det tränats tillräckligt, är jetskina tillräckligt snabba, vad kommer konkurrenterna med osv ? Men vi hade förberett oss bra visade det sig.

Edvin Samuelsson körde runabout GP2 och med 14 st startande lyckades han köra hem alla 3 heatsegrar vilket var otroligt bra kört, gladast var nog pappa Kent som hade kört husbilen och skotern och varit på plats redan tisdag morgon, förberelser är A & O…

I damklassen hade OJK 4 tjejer på plats, 2019 är det år denna klass slår rekord i antal deltagare och det kommer bli ett intressant år.

Emma-Nellie Örtendahl vann alla 3 heaten, närmast utmanare var Jonna Borgström som kom 2:a i de första två heaten och trea i sista vilket gav totalt andra placering.

Sofie Borgström på en 4:e plats & Janina på 8:e i totalen. Ser mycket lovande ut.

Den största klassen (sett till hästkrafter) är runabout GP1 och där hade vi två förare, veteranen Johan Johansson med sonen Samuel. Samuel lyckades med bedriften att vinna första heatet och Johan blev 4:a. I de två följande heaten blev det fight mellan Samuel & Christophe Augostino från Portugal som är oslagen i Penafiel och det visade sig till slut att han även var det nu, men det blev en total andra placering till slut för Samuel och Johan  slutade som 4:a.

En debutant i EM-sammanhang hade vi också med oss, Linus Lindberg som körde Runabout GP4. Efter tidskvalet var Linus mindre nöjd då han var långt bak och dessutom kört lite fel. Men i första heatet överraskade han oss alla och troligen också sig själv och kom imål på en 2.a plats ! Heat 2-3 var lite trögare men det slutade till slut med en 5:e plats i totalen, fullt godkänd debut.

Nästa EM-deltävling är i Ungern mitten av Juni och sista deltävlingen i Zagreb 2 veckor senare.

Aquabike World Championship i Portimao:
I Ski ladies var det dubbelt svensk på pallen med Emma-Nellie som efter ett mycket spännande tidskval lyckades vinna med 3 tiondelar före Yasmin Ypraus från Estland på sista försöket. Emma-Nellie vann sedan storstilat med 3 raka heat segrar.

Andra platsen lyckades Jonna Borgström ta vilket är hennes bästa i VM-sammanhang hittills.

På 5:e plats kom Sofie Borgström trots några dåliga starter men var en utav de som lyckades plocka flest placeringar i heaten. Janina Johansson deltog för andra gången på denna tour och kördes stabilt vilket gav henne en sammanlagd 12:e plats.

Överraskningarnas helg var det, och det lät inte vänta på sig, Sofie Borgström kvalade in till slalom tillsammans med Emma-Nellie Örtendahl och de skulle möta varandra i första matchen.

Till de flesta stora överraskning lyckades Sofie vinna 2 av 3 heat och slog därmed ut Emma-Nellie som fick köra för 3:e priset som hon tog hem. Sofie i finalen alltså mot Estniskan Yasmin Ypraus och det var väl ingen som trodde att Sofie skulle kunna göra det igen, men det gjorde hon, vinst och stort jubel i det svenska lägret !

Överraskning nummer två stod samuel Johansson för genom att lyckas med bravuren att ta en 3:e plats i Runabout GP1 som yngsta person hittills. Redan i tidskvalet visade Samuel sin snabbhet och fick 3:e bästa tid efter storfavoriten Yousef Al Abdullarazzaq från Kuwait och Jeremy Perez från Frankrike. Men det är en sak att vara snabb i tidskvalet och något helt annat i de 25 minuter långa heaten. Men även det bemästrade Samuel. Att sedan köra så bra som han gjorde i 2 heat med 2 st 3:e placeringar visar att vi har mycket att se framemot. Samuel lyckades ju även ta en 2:a plats i slalomen så han har visat sig rejält. Pappa till Samuel, Johan Johansson tog en fin 8:e plats i totalen men glädjer sig nog mest åt sin son.

Månadskiftet maj-juni stät Olbia på Sardinien värd för deltävling 2 av 5.